Доброго дня. Маю запитання, яке стосується жіночого здоров’я. Чи може різке зниження ваги вплинути на менструальний цикл? За останні два місяці я схудла приблизно на 10 кілограмів, при цьому без жорстких дієт — просто зменшила порції та більше рухаюсь. Але почались збої: один цикл затягнувся майже до 40 днів. До цього завжди був стабільним. Хотілося б зрозуміти, чи це може бути пов’язано, і чи варто звертатися до лікаря вже зараз, чи краще спостерігати ще кілька місяців.
Привіт. У моєї сестри було щось дуже схоже. Вона схудла на 12 кг десь за півтора місяця — і все, цикл зник десь на два місяці. Ми тоді всі думали, що вагітна, але ні. Просто організм зреагував на стрес. Потім вона пішла до лікаря, зробили купу аналізів, і сказали, що гормональний фон трохи “поплив”. Лікар їй пояснив, що тіло іноді не встигає адаптуватись до швидких змін, навіть якщо вони ніби “здорові”. Так що краще не чекати довго, а перевіритись — раптом щось серйозніше.
Дякую за відповідь. Так, про стрес для організму я теж читала, навіть якщо він не відчувається психологічно. Просто не очікувала, що навіть відносно помірне схуднення може так вплинути. Буду, мабуть, шукати лікаря для консультації. Мене цікавить ще — до кого краще звертатися у таких випадках: до звичайного гінеколога, чи, можливо, потрібен більш вузький спеціаліст?
Дивись, якщо вже йдеться про цикл і гормони, то точно раджу не просто гінеколога, а саме гінеколога-ендокринолога у Львові https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/hinekoloh-endokrynoloh-lviv/ У моєї дружини після аналізів виявили, що у неї сильно впав естрадіол, і звичайний гінеколог сказав “поспостерігайте ще трохи”. А от коли вона потрапила до гінеколога-ендокринолога, та одразу звернула увагу на зміни у гормональному фоні, розпитала про харчування, фізичні навантаження, навіть про режим сну. Призначила додаткові обстеження і пояснила, що цикл дуже чутливий до всього: і до ваги, і до стресів, і до змін способу життя. Так що не чекай — краще раз піти до потрібного фахівця і знати, що все під контролем, ніж гадати місяцями. До речі, хорошого гінеколога-ендокринолога краще шукати за відгуками, бо різниця в підходах — небо і земля.