Хочу вперше приготувати свинячі стейки, але от не можу вирішити, в чому саме краще їх маринувати. Є купа рецептів, але в кожному свої поради: то лимонний сік, то гірчиця, то йогурт навіть. Яку основу для маринаду краще взяти, щоб м’ясо було м’яким і соковитим, але не втратило свого смаку після обсмаження? Порадьте щось зрозуміле і не надто складне, бо я ще вчуся.
Ти правильно робиш, що цікавишся — маринад справді впливає на смак м’яса. Основне — це баланс. Гірчиця дає приємну гостроту, соєвий соус — глибину смаку та сіль, а часник — аромат. Також треба звертати увагу на кислоту: трохи лимонного соку чи оцту допоможуть зробити м’ясо м’якшим. Але головне — не замочуй м’ясо надовго, бо воно стане надто пухким і втратить текстуру. І не додавай мед, якщо готуєш на відкритому вогні — пригорить.
А як щодо солі — краще додавати її відразу в маринад чи вже під час смаження? Бо чув, що сіль витягує вологу і м’ясо може вийти сухим. І ще — чи обов’язково подрібнювати часник? Я купив вже готовий маринований — його можна? Просто боюся все зіпсувати. І як довго тримати стейки в маринаді — кілька годин чи на ніч?
Можу порадити маринад для стейка зі свинини https://tоrсhyn.uа/rесipеs/mаrynаd-dliа-stеikа для цього рецепта важливо, щоб часник був свіжим і подрібненим — він краще розкриває аромат. Маринований із баночки може мати сторонній присмак, тож краще обирати натуральний. Щодо солі — так, її можна додавати в маринад, але не в надмірній кількості. У цьому рецепті йде всього пів чайної ложки на 4 стейки, тож це не пересушить м’ясо, а лише підкреслить смак. Гірчиця з медом Торчин тут надає солодку нотку, а соєвий соус замінює і сіль, і кислоту, тож додаткових інгредієнтів не треба. Тримати м’ясо в маринаді достатньо 2–3 години в холодильнику, тоді воно просочиться, але не стане надто м’яким. Якщо залишиш на ніч — смак буде ще яскравіший, але важливо перед смаженням витягнути стейки на 30 хвилин, щоб вони нагрілись до кімнатної температури.