Хто мав досвід як перевірити підпис ЕЦП?

Тема в разделе "Болталка", создана пользователем Lutikov, 24 Июль 2025.

1. Lutikov

Lutikov Гуру

Мене цікавить питання, як перевірити підпис ЕЦП, якщо я отримую договір електронною поштою від нового постачальника й не маю впевненості, що він справжній? Бо сьогодні все підписують електронно, але ж звідки знати, що ключ дійсний і не відкликаний або не прострочений, і що ним справді підписував уповноважений працівник, а не хтось інший, просто маючи доступ до підпису? Це дуже важливо перед підписанням угоди на велику суму, тому що ризик втратити кошти через неуважність дуже високий.

2. Grigori88

Grigori88 Гуру

Я мав подібну ситуацію, коли купував меблі для офісу через онлайн-замовлення від компанії з іншого міста. Всі документи були надіслані з підписом ЕЦП, і я не був впевнений у справжності цього підпису, тож вирішив перевірити самостійно через один із безкоштовних сервісів. Це дало мені спокій, бо я побачив, що ключ дійсний і виданий юридичній особі, яка відповідала назві в договорі. Після цього офіційно оплатив і отримав все вчасно.

3. Lutikov

Lutikov Гуру

Мені все ж не дає спокою думка, що є ризик не помітити фальсифікований підпис. Тому ще раз хочу уточнити у тих, хто має досвід: які саме засоби краще використовувати для перевірки? Чи є сенс встановлювати якесь програмне забезпечення, чи можна обійтись онлайн-варіантами? Адже не хочеться зайвий раз ставити щось на робочий комп’ютер, особливо якщо є швидкі й зручні способи дізнатися, хто підписував документ і чи справді підпис відповідає дійсності. Особливо цікавить, чи сервіс покаже, якщо ключ відкликано.

4. Grigori88

Grigori88 Гуру

Я теж спочатку вагався ставити програму чи ні. Але виявилося, що онлайн-перевірка підпису не тільки можлива, але й дуже зручна, і не займає багато часу. Якщо документ підписаний КЕП або УЕП система відразу розпізнає підписанта і повідомляє про чинність сертифіката та його статус на сьогоднішній день. До речі, детально описано, як перевірити підпис ецп, на сторінці блогу https://depositsign.com/articles/yak-pereviryty-elektronnyj-pidpys/ Саме там я й дізнався, що перевірка електронного підпису, зокрема удосконаленого або кваліфікованого, здійснюється через засоби кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Поделиться этой страницей