Не розумію, хто реально відчуває різницю між арабікою і робустою я п’ю каву вже рік, але не бачу великої різниці смаку, усі говорять про «тонкі ноти», «аромат», «кислинку» може це маркетинг? Хтось насправді чіпляє різницю?
Я відчуваю її. Арабіка часто м’якша, з фруктовими чи квітковими нотками, менш гірка, низький вміст кофеїну. Робуста більш груба, гірша, з землистими нотками, часто додається, щоб зробити напій міцнішим. Але якщо кава суміш або дешевої якості різниці може й не бути помітно.
У мене була змога порівняти чисту арабіку і чисту робусту арабіка дала багатший букет, більш «чистий» смак, виявлялися ноти ягід, шоколаду чи горіхів, кислотність відчутна. Робуста зробила смак більш різким, гірким, «плоским», менш варіативним. Але в блендах частина арабіки + частина робусти дає баланс між ароматом і міцністю. Ще впливає обсмаження темне обсмаження може «згубити» усі ноти арабіки і вирівняти смак з робустою.
Я теж довго не розумів цієї дискусії поки не зробив власні тести: взяв чисту арабіку і чисту робусту, і робив три варіанти моноарабіка, моноробуста і купаж. Арабіка вийшла м’яка, з фруктами чи квітами, з кислотністю, не сильно гірка. Робуста більш різка, гірка, з землистим тоном, сильніша. Купаж дав компроміс — достатня міцність і при цьому аромати. Якщо хочеш, можу підібрати такі марки, де арабіка звучить добре в автоматі і де робуста не «забиває» смак можеш перевірити варіанти на сайті, щоб обрати каву https://maudau.com.ua/category/kava і сам почнеш помічати нюанси між сортами.