Давайте знакомиться

Тема в разделе "Личные странички", создана пользователем Helga, 8 Январь 2010.

  1. АняТак

    АняТак Активный Пользователь

    привет! я - аня. живу в частном доме на засумской. огород и сад в общей сложности почти 7 соток. выращиваю овощи и цветы (многолетников много от дедушки в наследство досталось + петунии, бархатцы, астры, лобелию). я начинающий огородник. во всех начинаниях мой большой друг и советчик - моя свекровь - прекрасная женщина!
     
  2. kira_m

    kira_m Любитель

    в реале познакомились, теперь привет в он-лайне! вливайся...
     
  3. МАМАШКА

    МАМАШКА Новичек

    приветик всем! я - наташа, живу в частном доме на тополянской. вообще в земле не люблю рыться, спасибо деревенскому детству и гектару огорода, но ... когда появился кусочек собственной земли, захотелось, чтобы вокруг всё буяло, цвело и плодоносило. и вот уже почти 7 лет это желание только крепнет. люблю многолетние цветы, кот. разбавляю однолетниками. потихоньку садим сад, вот в этом году персик прикупили. а вообще хочу много всего и потихоньку иду к цели! теперь буду с вашей помощью!
     
  4. Apply

    Apply Администратор

    Привет, Натуська!:rupor: Рады приветствовать тебя в рядах любителей всего растущего и цветущего! :lovers:
     
  5. leleka

    leleka Любитель

    Всем здравствуйте!

    простите, что "не через ту дверь" вошла на форум: исправляюсь.
    я ольга, живу в центре украины. рада встретить единомышленников-цветоводов и овощеводов. есть и виноградник, но я больше занимаюсь цветами. дача под кировоградом.
    хотела бы оживить тему гладиолусы. гладоманы, отзовитесь!
     
  6. Apply

    Apply Администратор

    добро пожаловать, оля! спасибо вам за вдохновение и наставления по выращиванию гладиолусов. буду продолжать заниматься этими красавцами, а то, грешным делом, подумывала уже распрощаться с ними!
     
  7. Vanessa

    Vanessa Гуру

    Добро пожаловать, Оля :00welcome:, очень приятно познакомиться.
     
  8. Ivan

    Ivan Новичек

    меня зовут иван , я хотел бы рассказать о своей семьеи чем она занимается

    знайомство івана кондратюка з людмилою почалося з 1978 року . саме в цей період іван та людмила закінчили навчання, а вже по осені побралися. росла сім’я, народився син ,а через рік донечка. і щоб дітям не бракувало вітамінів молоде подружжя захопилося садівництвом. спочатку це буда невеличка ділянка в садовому товаристві «відпочинок».знань не бракувало, адже іван кондратюк народився на кіровоградщині в мальовничому селі і змалечку знав, як поратися на землі , але до порад обізнаних садівників дослухався .
    всією сім’єю працювали, навчалися та досягали найкращих результатів у вирощуванні овочів, ягід та квітів.
    на досягнутому не спинялися і продовжували навчання. кожної зими у місті проводилися навчання для садівників за участю садівників-аматорів міського клубу «садівництва та городництва» .на таких лекціях було чому навчитися, а потім застосувати на практиці. а ще було багато книжок, довідників.
    в 1996 році ми ознайомилися з статтею т.ю. угарової «город без нітратів за технологією міттлайдера»
    в журналі «наука та життя» за 1984 рік. зміст статті зацікавив зовсім не звичайним підходом до вирощування овочів. в основу технології доктора дж.міттлайдера- міжнародного експерта по сільському господарству, автора багатьох статей и книг, десятка патентів, котрий більше 30 років вів наукові дослідження по фізіології рослин і йому одному випало здійснити те, що виявилось не під силу науковим колективам. він створив та успішно запровадив більше , ніж у 35 країнах :америки, європи, африки на островах тропічної зони, метод в я кому поєднувалось все найкраще з досвіду овочівництва на природному ґрунті і гідропоніці - закладені вузькі грядки з широкими стежками.
    чим вони гарні і що дають конкретно?
    перш за все – це стабільний врожай овочів, котрий перебільшує звичайний в 3-4 рази. кінцевий результат не залежить від кліматичних зон, ні від типу ґрунту. рослини мають доступ до поживних речовин природного ґрунту, а також до додаткового живлення , як при використання гідропоніки але без застосування спеціального обладнання.
    стаю не потрібним щорічно орання (перекопка) і боронування городу, придбання і внесення органічних добрив , гною. успіх забезпечують найпростіші знаряддя праці: лопата та граблі, а також шланга для зрошення. трудовитрати при цьому мінімальні.
    у вирощеній продукції знаходиться дуже мало нітратів; в залежності від овочів в 4-12,5 разів менше норми, діючої в колишньому срср.
    через 2-3 роки можна назавжди забути про бур’яни, що відчутно економить працезатрати та час.
    забезпечується економне витрачання води, надійний захист від заморозків, шкідників та хвороб, а також важлива проблема органічного та неорганічного способу живлення ґрунту і боротьба з надлишками нітратів. органічні сполуки, які рослини отримають при внесенні в ґрунт гною, компосту і т.п, а також промислові добрива не є повноцінним живленням для рослин. встановлено, що рослинам необхідно 17 елементів живлення. вуглеводи , кисень і водень находять з повітря і води. останні 14(калій, кальцій, залізо, мідь, цинк, бор, молібден, азот, фосфор, магній, сірка, марганець, хлор та кобальт ) зазвичай знаходяться у ґрунті та у чистому вигляді рослинами не поглинаються .аби рослини могли використати вказані 14 елементів, вони повинні вступити в реакцію з іншими елементами і створити неорганічні сполуки. розчини цих сполук і будуть живленням для рослин.
    не важливо які добрива використовувати : органічні чи неорганічні. для підтримки росту рослин і одержання добрих врожаїв важливо інше – забезпечення рослин необхідними елементами в оптимальній кількості і потрібному співвідношенні. саме цю задачу і вирішив міттлайдер. сутність цього його методу у тому, що надходження нітратів не знижується, а створюються оптимальні умови для їх ефективної переробки рослинами. цей багатоступінчастий процес перетворення нітратів у корисні для нас амінокислоти здійснюється ферментами, а активність яких визначається мікроелементам і перш за все молібденом. енергетичне забезпечення процесу здійснюється за допомогою фотосинтезу, для якого потрібен хлорофіл (він утворюється при наявності заліза та магнію)доброму освітленні та достатній кількості води.
    метод міттлайдера забезпечує збалансоване живлення (правильне співвідношення між основними елементами - калієм , азотом, фосфором, магнієм та мікроелементами ), достатній життєвий простір та добре освітлення (за рахунок схем насаджень) та майже повну відсутність бур’янів. все це у сукупності з регулярним поливом і гарантує низький рівень нітратів в овочах.
    крім того метод істотно виграє у порівняні з традиційним овочівництвом, де застосовують тільки органіку, і ось чому. усім нам добре відомо. що на поля і городи випадають радіоактивні елементами та небезпечні для людини солі важких металів. худоба, з’їдаючи рослини, збирає всю цю «принадність» з великих площ, а ми в концентрованій кількості вносимо її в якості гною на свої городи, все більше отруюємо ґрунт.
    це з одного боку, а з іншого – хто відповість, скільки і яких елементів живлення знаходиться в тому чи іншому гної , компості? практично ніхто. а раз так , виникає нестача або незбалансованість живлення рослин, що запускає в дію , компенсаційні процеси. дефіцит одного з елементів живлення провокує з одного боку розростання кореневої системи (що призводить до накопичення шкідливих сполук), а з іншого боку – спонукає рослину використовувати іони інших елементів, східних з потрібними. так, якщо в дефіциті калій і кальцій, то будуть посилено накопичуватися цезій і стронцій, у тому числі і їх радіоактивні ізотопи.
    отже якщо ви вирішили городити город за методом міттлайдера, приступимо до його створення.
    для цього потрібно : лопата, вузькі граблі, кілочки з мотузкою та суміші мінеральних добрив №1 й № 2 .
    довідка
    суміш №1. використовують як передпосівне(передпосадкове) добриво. її готують так : на кожні 2,3кг вапна або гіпсу додають 30гр. бури(борату натрію) або 20гр борної кислоти. добриво старанно перемішують. вапно і гіпс постачає рослинам кальцій. можна використовувати різні види добрив , що містять кальцій. на кислому ґрунті і в районах де випадає більше 500мм опадів у рік у суміші використовують вапно, там де щорічна кількість опадів менше 450мм – гіпс. термін зберігання суміші не обмежений. замість вапна можна використовувати крейду.
    суміш № 2
    використовують як передпосівне(передпосадкове) добриво та для живлення її можна скласти з різних промислових добрив. на 3кг азофоски (16-16-16.), або 2,9кг нітроамофоски(17-17-17) – цифри показуюсь відсотковий вміст азоту фосфору і калію – додають по 450гр сульфату магнію (гірка, або англійська сіль) , 5 гр (1 чайна ложка бури, або борної кислоти) і 5гр молібдату натрію або амонію(молібневої кислоти).термін зберіганні суміші не більше 1 місяця (через її гігроскопічність).
     
  9. Ivan

    Ivan Новичек

    продолжение

    підготовлені суміші вносять нестандартну грядку в наступному порядку: спочатку розсипають по всій поверхні грядки, рівномірно 900гр суміші №1 , а поверх неї - 450 гр суміші №2. приводжу таблицю, яку використовую на практиці.
    для розміщення городу потрібна ідеально рівна ділянка землі. вона може мати нахил, але тоді грядки потрібно розміщувати перпендикулярно до схилу. грядки можуть бути будь-якої довжини, але найбільше зручні для праці 4,5 м. або 9м.
    схема розподілу ділянки площею 1,5 сотки на грядки наведена на малюнку №1. розподіляємо ділянку за допомогою кілочків і мотузків на смужки завширшки 45 см, відстань між ними 75-105см .
    щоб бур’яни і рослини мали рівні стартові можливості, бажано перекопувати на передодні посіву насіння або висадження розсади. перекопувати потрібно тільки 45-сантиметрову смужку, на глибину 15-20 см, добре розбиваючи грудки. сама грядка повинна бути строго горизонтальна, тому що тільки за таких умов усі рослини отримують рівну кількість вологи і поживних речовин. грядки бажано формувати в день посадки . спочатку по поверхні 9-метрої грядки рівномірно розсипаємо суміш №1 (900гр) і суміш №2(450гр). потом садовими вилами або лопатою старанно перемішуємо ґрунт з добривами і за допомогою грабель формуємо з боків і з торців валики, які запобігатимуть стіканню води при поливі.
    насіння й розсаду насаджуємо продовж внутрішнього боку валика в один або два ряди, відступивши від країв по 5 см . мал..№1
    насіння загортаємо мілко – на глибину у 2,5 рази більшу за товщину насінини, особливо велике(насіння) у 4 рази.
    відстань між насінням або розсадою в ряду, см:
    -томати, перець, картопля – 30-35
    - качана капуста, качанний салат, цвітна капуста – 35
    - горох, квасоля – 7,5-10
    - цибуля-сівок -2,5-7
    - диня, кавун, гарбуз , кабачок -50
    - високорослі томати на шпалері в одне стебло(в один ряд) - 17,5
    - кукурудза -17,5
    у два рядки сіємо(садимо) картоплю, редиску, цибулю, ріпу, кукурудзу, буряк, листковий салат, морква і т.д
    у два рядки, але у шаховому порядку – капусту, качанний салат. брокколі і т.д
    в один рядок садимо культури яким потрібно багато місця : деяким сортам томатів, гарбузів, кавунів. але стежки між грядками з кавунами ,
    динями та гарбузами потрібно збільшити до 2-3,5 м. всі високорослі культури висаджуємо з північного боку.
    через тиждень після посадки розсади або з’явлення сходів починаємо підживлювати рослини. для цього потрібно 225гр суміші № 2.(грядка 9 метрів) . вузькою смужкою розподілити по центру грядки , рівномірно , не допускаючи контакту с листям рослини, тому що суміш викликає опіки. в подальшому живлення проводимо через кожні 7 – 10 днів в один і той же час. розсипані добрива поливаємо до повного розчинення гранул. кількість необхідних добрив для живлення кожного разу не змінна (225гр)
    різні культури потребують різної кількості підживлення; наприклад редиску підживлюємо 1-2 рази(не більше), буряк – 3; горох – 3-4; картопля – 3-4; капусту качанну 4-5; цибулю – 5-6; моркву – 4; помідори, огірки, перці, гарбузи – 6-8 разів .
    особливо відзначаю, що кількості води для зрошення потрібно дуже багато, тим більше в спекотні дні. але вона максимально раціональна поглинається рослинами, як тільки потрапляє на грядки при цьому слідкуємо, щоб вода не потрапила на листя .поливаємо з шланги кінець якої потрібно обмотати мішковиною в декілька шарів. щоб уникнути розмиву ґрунту.
    вода самопливом надходить з одного кінця грядки до іншого.
    головною ознакою цього методу є те , що землю на грядках у процесі росту рослин не потрібно рихлити і полоти. починає розтріскуватися – поливай і тільки.
    в перший рік експлуатації городу бур’яни знешкоджуємо на стежках та валиках . валик руйнуємо граблями і знову відновлюємо(бур’яни не повинні бути висотою більш ніж 2 – 3 см ).
    на самих грядках бур’яни ростуть повільно через мінералізацію ґрунту. наступні роки на стежках практично не має бур’янів , тому що ґрунт
    не переорюється і не перекопується ; з року в рік обробляються лише грядки .
    врожайність грядок була вражаюча. одна дев’ятиметрова грядка засаджена однією культурою дала до 48 кг цвітної капусти, 220 кг качанної капусти, 78 кг моркви. 50-70кг буряка, 14кг – квасолі або гороху, 18-20шт. гарбузів, 400шт цибулин(при посадці через 5 см у два рядки) 350 кг томатів, 187 початків кукурудзи, 75 кг картоплі(гібрид белларосса).
    сам город по міттлайдеру побачений у вочевидь та ще й поряд з традиційними широкими грядками, залишає враження на все життя. це просто чудо.!
    для покращення умов праці при використанні цього методу на даний час були застосовані :
    - крапельне зрошення, через яке вноситься підживлення (підкормка)рослин, а також полив
    - мотоблок – для перекопки грядок.
    при використанні крапельного зрошування не потрібно формувати валики вздовж грядок, а також вносити добрива в сухому вигляді.
    за даною технологією нами вирощуються не тільки овочі, ягідники (малина, порічки), а й квіти. а також випробовуємо різні сорти та види рослин , які в подальшому найкраще адаптуються в нашій місцевості.
    застосовуючи метод міттлайдера у нас збільшилися врожаї овочів, який в такій кількості нашій родині не потрібні. цей послужило вивільненню площі для застосування сівообігу грядок, а також вирощування квітів.
    вже не перший рік ми вирощуємо лілії за цією технологією, які гарно квітують ранньої весни до пізньої осені. так як серед лілій є сорти різні за терміном квітування, розміром квіток з різним ароматом і взагалі без нього, різнокольорові . цією красою милуємося не тільки ми але й друзі, знайомі.
    всіма правилами вирощування лілій ми охоче ділимося з бажаючими.
    не полишили поза увагою ми й таку рослину , як актинідія. це гарна сильноросла ліана. квітує китицями білих невеликих квіток, а по осені рясно вкривається великими видовженими ягодами(плодами).
    актинідія багата на вітамін с, якого у 13-14 разів ніж у лимонах, поступається лише порічкам. добре зимує і не уражається шкідниками.
    розмножується живцями у літню пору. перші два роки ліану потрібно притіняти. догляд за рослиною, так як за виноградом. актинідія рослина дводомна і потребує запилювача. хороша для затінення двору, арок, альтанок.
    з малини, яку ми вирощуємо на своїй ділянці ми віддаємо перевагу великоплідним сортам, таким як гордість та краса росії, патриція, арабеска, арбат, анфіса, абориген, полана, ізобільна, терентій, геракл, гусар; а також штамбовим сортам – таруса та кріпиш. треба пам’ятати , що малина дуже вологолюбива рослина. важливо достатньо поливати, а також зберігати вологу за допомогою мульчування ґрунту, вносити достатню кількість добрив для отримання великих ягід. обов’язкова обробка малини від шкідників та грибкових хвороб.
    особливе місце на ділянці займають високорослі томати: червоного, рожевого, жовтого та чорного кольорів . застосування методу міттлайдера прискорює дозрівання цих красивих велетнів на 2 тижні . а зберегти і подовжити термін плодоношення томатів допомагають своєчасні обробки від шкідників та хвороб, зокрема від фітофтори .
    і на останок побажання – при впровадженні на своїй ділянці методу міттлайдера обов’язково дотримуватись його рекомендацій, а також правильно застосовувати добрива і засоби захисту рослин.
     
    Последнее редактирование модератором: 18 Январь 2011
  10. Apply

    Apply Администратор

    спасибо, иван за очень интересный рассказ о вашей семье и о её увлечениях. рекомендую открыть отдельную тему и изложить в ней вашу подробную технологию. в теме знакомств будет не легко заинтересованному читателю найти её.
     
  11. tatana

    tatana Гуру

    Доброго времени суток цвето-садо-огородники! Я Наталия из Сум. Вначале увлекалась цветами, как комнатными так и на клумбах, ну а потом пришло желание приобщиться грядкам:) У меня дача на Барановке - 4 сотки - там томаты, перцы, капусты, пряности, клубника, коренья и тыквы. из цветов люблю розы ( в основном миниатюрки), астры, циннии, турецкая гвоздика, тюльпаны, нарциссы и бархатцы с хризантемами. Чтобы немного поднять настроение воспоминанием о лете предлагаю посмотреть мое слайд шоу ( ссылка определенное время грузиться, потом нажать на треугольник и снова подождать) Начнем, пожалуй с весенних цветов http://www.pixtar.lv/slide?id=olgtugvdcjemmsfsum Если понравиться - есть продолжение:). Рада встречи с такими высокообразованными дамочками 9 с верхним сельхоз образованием имею ввиду)
     
  12. Apply

    Apply Администратор

    привет, натали. мы тоже очень рады твоему приобщению к рядам увлеченных дамочек :) приятного общения и тебе, и нам )))
     
  13. tatana

    tatana Гуру

    :laduh: а я рада, что вы рады:laduh: Как слайд-шоу? понравились мои весенние цветики?
     
  14. tatana

    tatana Гуру

  15. Apply

    Apply Администратор

    tatana, заходи в "Мой кабинет" кнопавка в левом верхнем углу и создавай там свои альбомчики и открывать проще и без нарушения правил форума - ссылки на другие ресурсы, которые я обязана почистить. Или хотя бы "заурли" их :book:
    Сама почистишь? ;-)
     
  16. Vanessa

    Vanessa Гуру

    привет, наташа, мы тебе тоже очень рады :00welcome:
    Посмотрела альбомчики, классные цветочки :niam:
     
  17. tatana

    tatana Гуру

    не сказала бы, что нарушаю правила. так как этот "ресурс" создан для создания и просмотра слайда. если фото с радикала с кнопкой увеличить - то тоже считать нарушением?. на других форумах подобные проходит без проблем и не считаются нарушением. мне не трудно было бы почистить, но сообщение через 10мин модератором только можно изменить (у меня через 10мин исчезает кнопка редактора). рада, что вы посмотрели. продолжать в таком духе не буду, дабы не нарушать. сорри
     
  18. tatana

    tatana Гуру

    олеся, поэтому можешь убрать ссылки и подправь тогда мои сообщения, пожалуйста. без обид ок?
     
  19. Svetik

    Svetik Пользователь

    Привет всем!!!
    Хочу выразить свое восхищение огородничеством Apply, мне бы так!
    На огороде я с детства и люблю это (если в меру))) В этом году планирую насеять много морковки на фреш и овощей разных. Пришла здесь умных советов набираться!
     
  20. Apply

    Apply Администратор

    Приветы, Светик!!! Спасибо за добрые слова, но мне еще нужно учиться и учиться, не всё так гладко получается как хотелось бы! Буду рада помочь чем смогу и жду твоих советов и результатов опытов :)

    tatana, Натка, нет проблем, пусть будет всё как есть. От этого никто не умрёт :beer:
     

Поделиться этой страницей