Прикмети цієї підступної хвороби знає кожен городник. Спочатку на окремих листках з'являються бурі плями. Потім ураження поширюється на черешок, стебла, квітки та верхівки молодих, соковитих пагонів, які ще не загрубіли. З'являються розпливчасті чорніючі розводи на томатах, що наливаються. Вони означають, що на ваших шести сотках лютує фітофтороз. І ви бідкаєтеся, запитуючи себе, звідки взялася ця напасть?
Найчастіше інфекція з'являється у другій половині літа — наприкінці червня або в першій декаді липня. Спори розносяться вітром, водою і, хоч як це парадоксально, самим городником.
Швидкому розповсюдженню фітофторозу сприяють надлишкова вологість повітря, роса, туман, помірна (нижче 20 °С) температура повітря. Особливо сприятливий для гриба мікроклімат створюється у теплицях, які погано провітрюються. І на превеликий жаль, поки що абсолютно стійких до цієї хвороби сортів немає. Трохи менше, ніж усі інші, вражаються ранньостиглі сорти картоплі Розара і Белароза. Часто уникають сильного враження ранньостиглі сорти і гібриди томатів (Білий налив, Сибірський скороспілий, Урожайний, Дубок, Холодостійкий). Цікаво, що рідше вражаються невеликі плоди сливовидної та перцевидної форми, з гладенькою шкірочкою та легкою плодоніжкою. Річ у тім, що на таких помідорах краплі дощу й роси не затримуються. Як же боротися з такою небезпечною хворобою? Якщо брати народні засоби, то серед городників досить популярний такий рецепт: в одному відрі води розчинити 20 таблеток протимікробного лікарського препарату трихопол і цим розчином обприскати рослини, які опинилися у групі ризику. Досвідчені городники запевняють, що у такий простий спосіб можна попередити появу фітофторозу. Якщо симптоми цієї хвороби виявлено запізно, і вона вже почала робити свою чорну справу, аж ніяк не можна обійтися без “хімії“. Треба якомога швидше обробити рослини фунгіцидом татту (дощового літа доведеться обробляти двічі). Не переймайтеся, але пильнуйте, оскільки такі плоди можна вживати не раніше, ніж через три тижні після обробки фунгіцидом. Адже вчені довели, що шкідливі організми (гриби, бактерії і віруси) шкодять не лише врожаю — вони можуть спричинити захворювання людей і тварин. Тому слід ретельно обстежити рослини, видалити вражені хворобою плоди або бульби і закопати у ямі, попередньо посипавши вапном.